Magamról:

A Blog írója vagyis a nevem Kóczián Tibor, a mászótársaim Kócosnak becéznek. A nyolcvanas évek közepétől foglalkozok természetjárással. Barlangászással kezdtem, de idővel a túrázás a szikla és a hegymászás is helyet kapott az életemben. 1987-ben végeztem el az alapfokú sziklamászó tanfolyamot a Vörös Meteor TE. Téry Ödön hegymászó szakosztályában. Ha a szabadidőm engedi, akkor túrázok, hegyet vagy sziklát mászok. Jártam, másztam az Alpok több helyén, mint pl. a Dolomitok, Dachstein, Mont-Blanc stb. és többször az északi szomszédunknál a Magas-Tátrában is. A hegymászással kapcsolatban Európán kívülre még nem jutottam. Bővebben: https://web.archive.org/web/20050226055125/http://szikla.hu/kikicsoda.html?mit=adat&ki=33 Elérhetőség: koczian.tibor [at] freestart.hu

A jégmászás nehézségi fokozatai

1999.11.30. 00:03 bcspk

JÉGMÁSZÁS

A hó és a jég változó viszonyai bonyolulttá teszik a mászások osztályba sorolását. Ami általában nem változik sem évről-évre, sem egy szezon során, az a mászás hossza és meredeksége. A hó mélysége, a jég vastagsága, vagy a hőmérséklet mind befolyással van az útban található körülményekre; ezek a tényezők, valamint a biztosítási lehetőségek határozzák meg a mászás nehézségét. A nehézségi fokozatok leginkább a vízjég mászására alkalmazhatók.

Elkötelezettségi fokozatok

A jégutak osztályozásában fontos tényezők a megközelítés és a lemenet hossza, magának a mászásnak a hossza, az objektív veszélyek és a mászás jellege. (Az itt használt római számoknak nincs közük az alpesi fokozatoknál alkalmazott számokhoz.)

I:  Rövid, könnyű mászás, közel az úthoz, ahol nincs lavinaveszély és a leereszkedés útvonala is egyértelmű.

II:Egy-, vagy két kötélhosszas út, közel a mentési lehetőségekhez, minimális objektív veszéllyel.

III: Több kötélhosszas út, alacsony magasságban, vagy egy kötélhosszas út, körülbelül egy órás megközelítéssel. Az út megmászása néhány órát, vagy egy egésznapot vesz igénybe. Az ereszkedéshez standépítésre lehet szükség, és az út lavinaveszélyes is lehet.

IV: Több kötélhosszas út, nagy magasságban. Megközelítés több óráig is eltarthat gyalog vagy túrasível. Jelentős objektív veszélyek, kockázatos lemenet.

V: Hosszú mászás, távoli vidéken, maga a mászás egy napig is eltarthat. Lejövethez többször kell standból ereszkedni. Gyakoriak az objektív veszélyek.

VI: Hosszú mászás alpesi környezetben, folyamatos technikai mászás. Csak a legkiválóbb mászók képesek egy nap alatt teljesíteni. Nehéz megközelítés és lejövet, folyamatos objektív veszélyek, mindez távol a segítség lehetőségétől.

VII: Mint a hatodik fokozat, de még szigorúbban. A felmenet egy napig is eltarthat, az objektív veszélyek miatt a túlélés esélye a „fej vagy írás”-éhoz hasonló. Mind fizikailag, mind mentálisan megerőltető.

Technikai nehézségi fokozatok

A legnehezebb kötélhossz nehézségét adják meg, tekintettel a nehézségek folyamatosságára, a jég vastagságára, valamint a jég természetes formáira (jégcsillárok, gombák, áthajlások). 4. fölött a fokozatok tovább osztályozhatók – és + jelek hozzáadásával.

1: Megfagyott tó vagy folyómeder.

2: A hosszabban rövid, maximum 80° meredekségű szakaszok, jó standok, sok biztosítási lehetőség található.

3: Folyamatosan meredek szakaszok (maximum 80°), jó minőségű jég pihenőhelyekkel, a biztosítás elhelyezése és a standok kiépítése tapasztalatot kíván.

4: Folyamatosan teljesen vagy közel függőleges jég, speciális formák, egymástól távoleső biztosítások.

5: Hosszú – 50 méteres – végig 85-90° meredekségű hossz, a standok között alig van pihenőhely. A rövidebb hossz teljesen sima. A köztesek elhelyezése nagy gyakorlatot igényel.

6: A teljes 50m-es kötélhossz függőleges, nem túl jó minőségű jég, kellemetlen pozícióból kell elhelyezni a közteseket.

7: Vékony függőleges vagy kissé áthajló, rossz minőségű jég a teljes hosszban. Mind fizikailag, mind mentálisan megerőltető, agilitást és kreativitást igénylő mászás.

8: Áthajló, akrobatikus, merészséget igénylő mászás. Az ilyen fokozatú tiszta jégút igen ritka.

Forrás: Hegymászás - Mountaineering - The Freedom of the Hills (ISBN 963 218 070 4)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bcspk.blog.hu/api/trackback/id/tr461772663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása