Magamról:

A Blog írója vagyis a nevem Kóczián Tibor, a mászótársaim Kócosnak becéznek. A nyolcvanas évek közepétől foglalkozok természetjárással. Barlangászással kezdtem, de idővel a túrázás a szikla és a hegymászás is helyet kapott az életemben. 1987-ben végeztem el az alapfokú sziklamászó tanfolyamot a Vörös Meteor TE. Téry Ödön hegymászó szakosztályában. Ha a szabadidőm engedi, akkor túrázok, hegyet vagy sziklát mászok. Jártam, másztam az Alpok több helyén, mint pl. a Dolomitok, Dachstein, Mont-Blanc stb. és többször az északi szomszédunknál a Magas-Tátrában is. A hegymászással kapcsolatban Európán kívülre még nem jutottam. Bővebben: https://web.archive.org/web/20050226055125/http://szikla.hu/kikicsoda.html?mit=adat&ki=33 Elérhetőség: koczian.tibor [at] freestart.hu

Túrasível a Kis-Fátrában + film!

2009.04.06. 18:07 KócosT

Túra helye: Szlovákia / Kis-Fátra / Vrátna
Időpont: 2009.04.05.
Túratársak:
Hegyi Zsolt
Kóczián Tibor (Kócos)
Lele Gábor (LG)
Máthé Laca

 
Bővebben a lavináról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lavina
2009.04.05.-én vasárnap, mikor ott voltunk: 2/3-as volt a lavina veszélyességi fok.
Lavina előrejelzés Szlovákiában:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5:30-kor találkoztunk a Mountex Váci úti boltja előtt. Gyors pakolás után elindultunk Parassapuszta - Sahy közúti határátkelőhely felé. Szlovákiában nem Donovaly felé mentünk, hanem Besztercebánya (Banská Bystrica) után balra Martin felé, majd Zsolnán át a Vrátna-völgyébe.
Túrasí útvonalunk:
Starý dvor parkolóból (620 m) fel a Paseky, majd a Grún lesikló pálya szélén Poludňový Grúň-ra (1460 m). Utána a hegygerincen fel a Hromove csúcsra (1636 m), majd tovább Chleb (1647 m) és ezután le a Smilovské sedlo-ba. A nyeregből egyből fel a Veľký Kriváň-ra (1709 m).
A verőfényes napsütésnek köszönhetően a hó enyhén megolvadt, de nem volt kellemetlen rajta közlekedni. Aznap rengeteg túrasíelőt és túrázót csalt ki a már szinte nyárias idő. A hetekkel korábban leesett nagy mennyiségű, méteres hó az erős napsütéssel járó melegedésnek köszönhetően a déli meredek hegyoldalakon lavinákat indított el. Mi már csak a nyomait láttuk, a megindult éppen elváló, megcsúszó hegyoldalt nem észleltünk, de a korábbi megcsúszások méretei megrettentő látványt nyújtottak, főleg ott ahol fűig lecsúszott a többméteres hótakaró. A túránk legmagasabb pontjáról a Veľký Kriváň-ról (1709 m) lesíeltünk vissza a Smilovské sedlo-ba (1520 m) és onnan a felvonó alatt tovább le a felvonó alsó állomásáig (750 m). Sajnos az utolsó száz métert gyalog tettük meg a hó hiánya miatt. A felvonó alsó állomásáról ugyancsak gyalog mentünk vissza az aszfalt úton a parkolóba ahol reggel a kocsit hagytuk.
Hazautat Donovalyn át terveztük, az odaút összehasonlítása végett. Erre vezető útszakaszok útfelülete jobb minőségű volt, mint odafelé Zsolnán át és úgy tűnt, hogy gyorsabban is lehetett rajta közlekedni. Este 11 óra felé már mindenkinek sikerült haza érkeznie.
Összességében egy nagyon jó kis túra volt, mindenki nagyon élvezte.
 
Bp. 2009.04.06.
 
Kócos

 

Fényképek megtekintéséhez kattints ide a szövegre!

Film:

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia túrasí kis fátra

A bejegyzés trackback címe:

https://bcspk.blog.hu/api/trackback/id/tr311126428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása