Magamról:

A Blog írója vagyis a nevem Kóczián Tibor, a mászótársaim Kócosnak becéznek. A nyolcvanas évek közepétől foglalkozok természetjárással. Barlangászással kezdtem, de idővel a túrázás a szikla és a hegymászás is helyet kapott az életemben. 1987-ben végeztem el az alapfokú sziklamászó tanfolyamot a Vörös Meteor TE. Téry Ödön hegymászó szakosztályában. Ha a szabadidőm engedi, akkor túrázok, hegyet vagy sziklát mászok. Jártam, másztam az Alpok több helyén, mint pl. a Dolomitok, Dachstein, Mont-Blanc stb. és többször az északi szomszédunknál a Magas-Tátrában is. A hegymászással kapcsolatban Európán kívülre még nem jutottam. Bővebben: https://web.archive.org/web/20050226055125/http://szikla.hu/kikicsoda.html?mit=adat&ki=33 Elérhetőség: koczian.tibor [at] freestart.hu

Csóványos körül túrasível

2008.12.28. 17:24 KócosT

Hely: Magyarország / Börzsöny
Időpont: 2008.12.26.
Résztvevők:
Holvay Benedek
Hőke Márton
Kóczián Tibor
Szepessy Áron

 

 
Bejárt útvonal:
Királyrét felett a Cseresznyefa parkolóból indulás a Csóványosra majd azt északról megkerülve Magosfa, Oltár-kő és Rakodótól le Magas-taxi th. érintésével vissza a Cseresznyefa parkolóba.
Szerencsénkre a tél beálltával a hőmérsékleti eloszlás elégé nagy lett és a magasabban fekvő területeken tartósan hideg maradt az alacsonyabb (lakott terültek, városok) szintekhez képest. Mialatt az ország már elfelejtette az első havazást, meg magát a hót is, a Börzsönyben úgy 700 méter felett túrasíelésre alkalmas hó fedte a tájat. A Nagy-Hideg-hegy vebkameráján jól látszott az egybefüggő hótakaró.
A terv az volt, hogy a Magas-taxi turistaházig gyalog megyünk fel, hátunkon a síléceinkkel majd a ház felett léceinken körbejárjuk a majd ezerméteres Csóványos csúcstömbjét.
Tíz óra előtt nem sokkal indultunk el a Cseresznyefa parkolóból túraléceinkkel  Benedek kivételével ki sífutó felszerelést hozott. Tervünknek megfelelően a taxi háznál már megfelelő mélységű havat találtunk a síléccel való közlekedéshez. Gyors átöltözés követően elindultunk az úgynevezett Rakodóhoz. Ott egy kis felszerelés igazítást után folytattuk utunkat a Csóványos irányába a Szabó-kövek felé. Délre fent is voltunk a csóványosi kilátó tetején. Hideg borongós napon fázósan szemléltük a remek kilátást, igaz annyira nem volt tiszta a levegő, hogy a Tátrát is láthassuk, de a Visegrádi-hegységben a Nagyvillám sípályát és még a dobogókői pálya fehér csíkja is jól kivehető volt a távolban. A Nagy-Hideg-hegy északi lesiklópályája mintha az orrunk előtt lett volna úgy fehérlett. Alattunk az Oltár-kő sziklájának csúcsa a kopasz gallyak közül szomorúan ágaskodott ki, gondolom, jobban szereti ha  zöld levelek között bújhat meg nem a hótakaró rideg dunyhájában.
Viszonylag rövid pihenő után tovább folytattuk az utunkat északkeletnek a piros háromszög és a zöld jelzéseken az utak elágazásáig. Onnan egy enyhén lejtő erdészeti úton balra indultunk el, ami elvitt minket a Sasfészek-bércig, oda ahol elágazik a piros jeltől a piros négyzet.  Ezen az erdészeti úton a Csóványos északi oldalában közel a Sasfészek-bérchez már igazán nagy hóban, úgy 40-50 cm is lehetett néhol, tudtunk haladni. Az elágazástól a terv szerint az erőben úttalan úton a hegyoldalt szintben harántolva tartottunk a Magosfa alatti zöld jelzésű turistaúthoz oda ahol az találkozik a zöld négyzettel. A Magosfa alatt, ott ahol az északi oldala sziklaletöréses, ott rengeteg kidőlt fa akadályozta meg a továbbjutásunkat. Át tudtuk volna küzdeni magunkat az ágak között, de nem találtuk értelmét ezért direktben elindultunk felfelé a meredek hegyoldalt a Magosfa csúcsa irányába. Délután egy órára fent is voltunk a Magosfa tetején. Szép napsütéses idő kerekedett és a fák között beszűrődő napfénynek jó volt az arcunkat mutatni. Kis pihi után elindultunk az Oltár-kőhöz. Sietve haladtunk a 15-20 cm mély porhavas útón. A frissen esett hó alatt a korábban esett keményebb hó akadályozta meg, hogy a kövek kárt tegyenek a lécek talpában, így kellemes havon lendületesen haladtunk kicsit sietve, mert Áron délután háromra tervezte a visszaérkezést a kocsihoz a Cseresznyefa parkolóba. Háromnegyed kettőre az Oltár-kőhöz értünk és tovább erőltetve a tempót nem sokkal fél három előtt a Rakodónál voltunk. A Rakodótól lecsúsztunk a Magas-taxi turistaházig majd a műút szélén tovább síeltünk a piros kereszt jelű turistaútig. Innen már gyalog mentünk le a parkolóba, ahonnan fél négy felé indultunk el haza.
Ha több időnk lett volna, akkor még a Nagy-Hideg-hegy körül is "csoszoghattunk" volna egyett  ( a Nagy-Hideg-hegyen levő sípálya térképén az 5. számú út) és a turistaházban is lehetett volna egy jót enni, de ami késik az nem múlik, majd legközelebb.
 
Budapest, 2008.12.28.
 
Kócos

Képek megtekintéséhez kattints ide a szövegre!


A túra adatai és útvonala térképen.
 
A Magas-taxi turistaház feletti útvonal adatai a www.turistautak.hu -val tervezve:
Hossz: 12 041 m / Emelkedés: 506 m / Süllyedés: 506 m / Idő: 3 óra 24 perc
A fenti számításoktól eltérően mi 4 óra alatt jártuk körbe a taxi turistaház feletti útvonalat, amiben benne van minden megállás, pihenő is.
 
Az egész útvonal a Cseresznyefa parkolótól a Cseresznyefa parkolóig a www.turistautak.hu -val tervezve:
Hossz: 18 167 m / Emelkedés: 810 m / Süllyedés: 810 m / Idő: 5 óra 3 perc
A fenti számításoktól eltérően mi  5 óra 30 perc alatt jártuk körbe, amiben benne van minden megállás, pihenő is.
 
Az Cseresznyefa parkolótól a Cseresznyefa parkolóig útvonal részletei és adatai a www.turistautak.hu -val tervezve:
Cseresznyefa parkolótól gyalog Magas-taxi turistaházig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/hVZ/
Hossz: 3 063 m / Emelkedés: 284 m / Süllyedés: 20 m / Idő: 59'
Magas-taxi turistaháztól túrasível a Rakodóig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/uWu/
Hossz: 1 275 m / Emelkedés: 103 m / Süllyedés: 17 m / Idő: 23'
Rakodótól a Csóványosig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/oR4/
Hossz: 2 186 m / Emelkedés: 209 m / Süllyedés: 51 m / Idő: 42'
Csóványostól a északkeletnek a zöld jelzés és a piros háromszög elágazásáig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/N3X/
Hossz: 605 m / Emelkedés: 2 m / Süllyedés: 71 m / Idő: 7'
Csóványos tömb északi oldalában a zöld jelzés és a piros háromszög elágazásától
a Sasfészek-bércig a piros jel és a piros négyzet elágazásáig erdészeti úton:
Útvonal térképen: nincs jelölve az útvonal!
Hossz: kb. 1 500 m / Emelkedés: kb. 0 m / Süllyedés: 39 m / Idő: kb. 25'
A Sasfészek-bérctől a piros jel és a piros négyzet elágazástól a
Magosfáig erdőben, semmilyen úton:
Útvonal térképen: nincs jelölve az útvonal!
Hossz: kb.1 300 m / Emelkedés: 87 m / Süllyedés: kb.0 m / Idő: 30'
Magosfától turistaúton a Oltár-kőn át a Rakodóig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/JSp/ 
(Figyelem a fenti linken a térképen az útvonal terv nem a Magosfa csúcstól mutatja az útvonalat ha nem az alatta levő útelágazástól! A turistautak.hu nem tudott a csúcstól tervezni.)
Hossz: kb. 3 900 m / Emelkedés: 88 m / Süllyedés: kb. 225 m / Idő: kb. 60'
Rakodótól a Magas-taxi turistaházig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/Rfk/
Hossz: 1 275 m / Emelkedés: 17 m / Süllyedés: 103 m / Idő: 17'
Magas-taxi turistaháztól a Cseresznyefa parkolóig gyalog
Mi túrasível csúsztunk a műúton a piros x jelű síútig.
Útvonal térképen:  http://tinyurl.hu/h5y/ 
Hossz: 902 m / Emelkedés: 10 m / Süllyedés: 58 m / Idő: 12'
Majd a műutat elhagyva gyalog a piros x jelű síúton a Cseresznyefa parkolóig:
Útvonal térképen: http://tinyurl.hu/9Zm/
Hossz: 2 161 m / Emelkedés: 9 m / Süllyedés: 226 m / Idő: 28'

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország börzsöny túrasí

A bejegyzés trackback címe:

https://bcspk.blog.hu/api/trackback/id/tr361126838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása